Spacer

Woning

Stichting Stampershuis is een vorm van kleinschalig wonen met als essentie dat de bewoner zo veel mogelijk zichzelf kan en mag zijn. Dat lukt het beste in een intieme omgeving waar de zorgmanager en begeleiders de bewoners door en door kennen en waar de bewoners goed bekend zijn met de begeleiders. In een groep groter dan acht is de kleinschaligheid dan ook discutabel.

Bij een kleinschalige woonvorm staat voorop dat een kleine groep mensen, die 24-uurs zorg en ondersteuning nodig hebben, met elkaar in een groepswoning wonen waardoor het voor hen mogelijk is zo een normaal mogelijk leven te leiden. Wij vullen dit aan met zes belangrijke kenmerken. De kleinschalige woonvorm is een woning waar:

  • De bewoner in voor- en tegenspoed een bewoner blijft (ergens thuis zijn, op je plek zijn, ook als het wat minder goed gaat).
  • Bewoners een gewoon huishouden voeren (er wordt in de woning gekookt, ook kan er bezoek worden ontvangen in de gezamenlijke en eigen kamer).
  • De bewoner regie en inspraak heeft over de inrichting van zijn of haar dagelijkse leven (vrijheid en keuzemogelijkheid, ook bepalen de familie en het team samen de dagelijkse gang van zaken).
  • Het personeel deel uitmaakt van het huishouden (de zorg is geïntegreerd in het dagelijkse leven in de sfeer van een normaal huishouden, ook is er een vast team van medewerkers wat in staat is de huiselijke sfeer te creëren).
  • De bewoners met elkaar een groep vormen (de bewoners leven en wonen als een “gezin” en familie is altijd welkom om op visite te komen, te overnachten of mee te helpen).
  • De kleinschalige woning is gevestigd in een warm en functioneel ingericht pand (overeenkomend met een gewoon huis, in een gewone wijk, met een voordeur, ingericht als een gewoon huis, met kamerinrichting van jezelf).

De cliënten kopen de zorg in met hun PGB, hiervoor is in het bijzonder gekozen om flexibiliteit en keuzevrijheid te behouden. De cliënt heeft met het PGB zelf beheer over het toegekende budget voor de zorg die hij/zij nodig heeft en de kwaliteit van de geleverde zorg en begeleiding. Cliënten dienen een indicatie te hebben voor zorg met verblijf (ZZP VG 4 t/m 6) of komen daarvoor in aanmerking. De stichting kan de wettelijk vertegenwoordigers begeleiden bij het aanvragen van een PGB of bij het omzetten van Zorg in Natura (ZIN) naar PGB.

Echter vergoedt het PGB alleen de zorg. Huur en inwoning (o.a. maaltijden, gebruik gas, water licht en schoonmaak) kunnen betaald worden uit de Wajong of soortgelijke uitkering.


De plek

De locatie van het Stampershuis is een karakteristiek monumentaal pand gelegen in het centrum van het groene dorp Stampersgat. Dit is een rustige plaats binnen de gemeente Halderberge in West-Brabant – op de grens van Zeeland, tussen de plaatsen Roosendaal en Rotterdam.

De aangename landelijke sfeer die Stampersgat uitstraalt, wordt benadrukt door het natuurschoon rond de dijk, een silhouet bestaande uit monumentale panden zoals de kerktoren en watertoren, en de rivier de mark. In het dorp zijn gewone dagelijkse voorzieningen als een supermarkt, bakker, en kapper binnen handbereik. Oud-Gastel, ongeveer drie kilometer verderop, dient als centrumfunctie van de omgeving met een ruim aanbod van medische voorzieningen, winkels, horeca en bedrijven.


De indeling

De monumentale uitstraling die het pand van buiten heeft, is ook van binnen terug te vinden. Een aantal fraaie stijlelementen doen denken aan vroegere tijden, maar toch zijn de woonvoorwaarden volgens de wettelijke richtlijnen gerealiseerd en is het huis gerenoveerd m.b.t. comfort, gemak en veiligheid.

Het gebouw is doelmatig van opzet en omvat een begane grond en twee verdiepingen. Op de begane grond is gekozen voor een wooneenheid opgedeeld in een keuken en eetkamer waar de bewoners gezamenlijk kunnen koken, een tv-kamer, computerhoek, activiteitenruimte(serre) en dergelijke in een open woon - en leefstructuur. Dit alles straalt een prettige sfeer uit. Zowel de keuken en activiteitenruimte (serre) bieden toegang tot de ruime, besloten achtertuin met terras. In de tuin is een voorziening voor fietsenberging annex hobbyruimte voor gemeenschappelijk gebruik. Een extra voorziening, die we hebben aangebracht zijn de schommel combinatie met nestschommel en de trampoline.

Elke bewoner heeft een eigen kamer met toegangsdeur. De acht zit/slaapkamers variëren van 18 to 28 m2 en hebben ieder een eigen wastafel en televisie aansluiting. Vijf van deze kamers bevinden zich op de eerste verdieping, waar tevens een badkamer aanwezig is. Drie slaapkamers zijn ingericht op de begane grond. Eén van deze twee kamers heeft een eigen douche op de kamer. Hierdoor zijn de slaapkamers beneden ook geschikt voor mensen die slecht te been zijn of meervoudig beperkt zijn.


De inrichting

De juist gekozen binnenhuisarchitectuur ondersteund het leef/woonklimaat optimaal. Het doel van “het Stampershuis” is, in de plaats van traditionele hokjesbouw veelal gebruikt door andere aanbieders, een creatief woonmodel te creëren dat warmte en huiselijkheid benadrukt. De inrichting van de eigen kamer kunnen de bewoners naar eigen zicht vormgeven.